Jak może wiecie dawno temu (ok. listopada 2006) zrobiłem ogólny ranking punktów quizowych zwany
Q-punktami, którego celem jest możliwość konkurowania ze sobą graczy nie tylko tych grających w quizy, ale też piszących te quizy czy grających w quizbota. Wzory służące do wyliczeń były kilka razy zmieniane i aktualizowane, by umożliwiały jak najlepszy balans między tymi różnymi statystykami. Od czerwca 2008 wprowadziłem dodatkowo tytuł „Supergracza”, którym wyróżniane są osoby posiadające przynajmniej 1000 Q-punktów w tym rankingu.
Aby zwizualizować, że ten tysiąc to nie jakieś hop siup i osoby go posiadające faktycznie spędziły na kanale mnóstwo czasu oraz wykazują się dużą wiedzą lub aktywnością, to opierając się na obecnych wyliczeniach jego zdobycie w każdej z poszczególnych podkategorii to:
- ok. 25 mocnych zwycięstw w Quizbocie (lub 50 na luzie, ale wciąż zwycięstw - wszystko zależy od aktywności goniących), czyli ok. 2 lata wygrywania (rekord to 34 wygrane z czego 15 w jednym ciągu); naturalnie każde wystąpienie w miesięcznym Top10 się liczy, ale odpowiednio mniej,
- albo: napisanie 125 premier quizowych - zakładając pisanie i puszczanie po 2 premiery tygodniowo (przy okazji pamiętajmy, że kiedyś odbyło się u nas rekordowe 48 quizów napisanych przez 11 osób w ciągu 30 dni) zajęłoby to przeszło 15 miesięcy ciągłego pisania quizów,
- albo: napisanie ok. 7000 pytań quizowych, czyli 140 quizów dizzy po 50 pytań - tutaj zależy to też od rodzaju pytania, bowiem familiadowe czy milionerowe punktowane są nieco bardziej, a mieszacze najmniej,
- ale ale: z uwagi na to, że premiery quizowe wędrują później jako pytania do bazy, to autorzy quizów mają łatwiej, bowiem faktycznie jest to ok. 66 puszczonych quizów, co i tak przekłada się na ok. 8 miesięcy samego pisania,
- albo: wygranie w 166 premier quizowych, co zakładając znów owe 2 quizy tygodniowo daje prawie 2 lata grania; oczywiście drugie i trzecie miejsce są także punktowane, jednak odpowiednio mniej,
- dodatkowo dochodzą organizowane 2-4 razy do roku różne zabawy kanałowe, w których wygrać możemy do 20 Q-punktów, zaś w corocznej „Megazabawie” ok. 4-5 razy tyle.
Jak widać nie jest to wcale takie łatwe i szybkie do osiągnięcia, lecz z racji tego, iż wszystkie pięć rankingów jest sumowane w jeden, to można znacznie szybciej zdobyć tytuł próbując sił na różnych polach.
Obecnie tytuł Supergracza posiadają:
eggrodd (7478),
wilk (5301),
atufka (4506),
litlegirl (3692),
Yoel (3116),
_zztop_ (2259),
KrzS (2134),
Areylena (2050),
karolajn (2034),
dlv (1921),
JulianTheKing (1842),
goniec_polski (1713),
shannon (1711),
SyjaM_ka (1648),
gnite (1438),
kojotka (1198),
rx (1159),
Andrrew (1144).
Kiedyś zaplanowałem zrobić ładny certyfikat (obrazek) z tej okazji dla każdej z tych osób, ale grafikiem niestety nie jestem, więc nie mogłem się za niego zabrać tak, aby wyszło profesjonalnie, jednakże z racji iż powstał ten post spróbuję coś „ładnego” skleić.