Jeśli może zauważyliście kilka dni temu w nagłówku pojawiły się pola do bramki ircowej. Teraz nie będzie do tego osobnej stronki, ale póki co będzie ona dalej dostępna (irc.quizpl.net - usunąłbym ją, ale gdzieś tam pozycjonuje się na słowo "irc"). Po zalogowaniu się na forum pole nicka uzupełnia się loginem (uwaga, nicki mają pewne ograniczenia co do użytych znaków i login może zawierać takie, które nie są akceptowane, wówczas pojawi się monit). W dalszym ciągu służy ona (i raczej zawsze będzie) jako przekierowanie na oficjalną bramkę IRCnetu czy Mibbit.
Zrobiłem dziś też, by strona statystyk generowanych z logów (PISG) była
zintegrowana z forum i tamże już linkuje odnośnik z dołu forum. Musiałem poprzerabiać generator i napisać od nowa style, na wzór poprzednich, by nie rozjeżdżało się forum. Mogą jeszcze pojawiać się gdzieniegdzie drobne usterki. Podstrona (stats.quizpl.net) jeszcze powisi trochę, ale nie będzie tam już aktualizacji.
Chętnie zrobiłbym też w podobny sposób punktację i staty z bota, ale generują się one na innym koncie,
które nie wystawia certyfikatu https. O, masz, sprawdziłem i admin po cichu dodał jednak wildcard domeny do certyfikatu. Teraz mogę już zrobić to jako ramkę, super. To na dniach.
Wyrzuciłem również ze swoich skryptów kompatybilność z IE i starszymi wersjami js (<2015) oraz przestałem na to zwracać uwagę, więc na starszych przeglądarkach może coś nie działać. W razie czego dajcie proszę mi znać.
PS. Słoneczko w prawym górnym rogu włącza tryb nocny. Nie ma tam wielkiej filozofii, robi po prostu inwersję kolorów. Niestety minusem braku pełnego dark-mode jest chwilowe mignięcie, ale pełnoprawnego stylu robił nie będę raczej.
Edit:
Po małych wertepach z dynamicznym przeskalowywaniem ramki iframe udało mi się zrobić też stronę ze
statami dynamicznymi z bota.
Może komuś się przyda (nie jest idealnie, ale działa pod Firefoksem i Vivaldi):
Część w ramce:
- Kod: Zaznacz cały
(function() {
function resize(height) {
if (!parent.postMessage || window.self === window.top) {
return;
}
if (height === undefined) {
height = Math.max(document.documentElement.clientHeight, document.documentElement.scrollHeight, document.documentElement.offsetHeight);
}
parent.postMessage("resize::" + height, "*");
}
document.addEventListener('DOMContentLoaded', () => {
resize(window.outerHeight);
setTimeout(resize, 100);
});
})();
Część ramkująca:
- Kod: Zaznacz cały
(function() {
window.addEventListener('message', (e) => {