Areylena napisał(a):Wydaje mi sie natomiast, ze przy pomijaniu nie powinno sie tracic punktu, gdyz to nie calkiem zalezy od nas... po prostu trzy osoby moga wpisac !pomin w momencie, gdy ktos zna odpowiedz na pytanie a nie zdazy... wtedy nie jest to jego wina i nie powinien tracic...
Areylena napisał(a):Co do czestosci to mozna by pierwszego bonusa dac np po 10 odpowiedziach a potem po 7... myslalam jeszcze, zeby np przy 30 odpowiedziach zwiekszyc czestotliwosc do 5? W koncu im dalej tym trudniej...
Areylena napisał(a):Poza tym odnosnie planow bonusowego nagradzania odpowiedzi przed pierwsza podpowiedzia... w momencie quizpota beda przyznawane 3 punkty? czy to sie jakos zniweluje? albo bonus za quizpota albo za odpowiedz przed podpowiedzia?
Areylena napisał(a):Odnosnie zlikwidowania kropek... Sama kiedys to proponowalam, ale niestety w bazie sa pytania z takimi odpowiedziami jak np "oczywiscie, ze tak" czy "absolutnie nie" ;] i bez kropek ani rusz... rozumiem, ze pierwsza podpowiedz, jaka by sie pojawiala (po jakim czasie?), zlozona bylaby z samych kropek, tak?
molderek napisał(a):co więcej zasady ewoluują w kierunku regulaminu rozkład jazdy PKP
molderek napisał(a):- dodatkowy punkt za quizpota
quizpot to quizpot, i tak jest cenny, jest w osobnym rankingu, myślę że nie trzeba mu dodatkowego punktu. poza tym - nie oszukujmy się - robienie potów zależy w DUŻEJ mierze od jakości łącza internetowego. dodatkowe premiowanie osób z lepszym łączem w ogólnej (nie-quizpotowej) punktacji jest troszeczkę nie fair.
molderek napisał(a):- dodatkowy punkt za co 7 odpowiedź w szale
no to jeszcze od biedy ujdzie, choć jest bonusem głównie dla osób grających po nocach
molderek napisał(a):- ujemny punkt za przerwanie szału
a tego to już w ogóle nie rozumiem. czyli za zrobienie 'quit' w czasie szału mam -1 punkt? na dodatek rozkład pkp się kłania - tracimy punkt o ile nikt nie odpowiedział na pytanie, albo odpowiedzieliśmy źle na milionerowe, albo... czy chodzi o ograniczenie bonusu szałowego dla osób grających po nocach? jeśli tak to chyba już lepiej w ogóle nie robić bonusu szałowego, skoro musi być do niego 20 pomocniczych "balansujących" reguł.
molderek napisał(a):- dodatkowy punkt do zyskania/straty w milionerowych
(-2) dla osoby która odpowie źle nie jest ok
oto dlaczego: regularnie (od wczoraj) trafiam na sytuację: 5 osób jedna po drugiej zaznacza odpowiedź a), jedna jest twarda i zaznacza b). pięć osób ma +1, jedna ma -2. to nie jest fair.
molderek napisał(a):jeśli mają być zmiany w milionerowych, to już dużo lepszym pomysłem wydaje mi się dodatkowy punkt zysku/straty dla pierwszej osoby która odpowie na pytanie (mniej więcej tak jak to jest w premierach familiadowych).
wilk napisał(a):molderek napisał(a):jeśli mają być zmiany w milionerowych, to już dużo lepszym pomysłem wydaje mi się dodatkowy punkt zysku/straty dla pierwszej osoby która odpowie na pytanie (mniej więcej tak jak to jest w premierach familiadowych).
Taka sytuacja była akurat przez jeden dzień, bo zrobiłem mały błąd w skrypcie. Ale to tylko jeszcze bardziej nakłania do naśladownictwa, które psuje pytania milionerowe. Pierwsza osoba odpowiada mówiąc "dawajcie za mną, to jest ok" i reszta też dostaje po punkcie.
eggrodd napisał(a):Czemu mam tracic pkt jesli odpowiem poprawnie na 5 pytan pod rzad, szoste z kolei dostane kosmiczne, niewiadomo o co, albo strace polaczenie i nie bede mial mozliwosci udzielenia odpowiedzi, lub tez np., gdy zadzwoni telefon i bede musial odejsc od komputera.
molderek napisał(a):hmm to na pewno tak działa? wydaje mi się, że walcząc o bonusowy punkt (spiesząc się) dużo łatwiej jest się pomylić, a tym samym nakłonić do "złego" naśladownictwa (a takie "złe" naśladownictwo bardzo pomaga pytaniom milionerowym ).
wilk napisał(a):Ok, wyłączyłem stratę punktu za przegapienie/niewiedzę.
Wciąż stracić można pomijaniem i złą odpowiedzią, ale na to musicie podać znacznie mocniejsze kontrargumenty/przykłady. ;)
molderek napisał(a):otoż pomijanie jest w praktyce "przyspieszeniem przejścia pytania w momencie kiedy nikt nie zna na nie odpowiedzi". zatem jeśli (od dziś) w czasie szału nie ma straty punktu "za niewiedzę" to tak samo nie powinno być straty punktu "za pominięcie". chyba, że chcemy mieć rozkład jazdy pkp :]
molderek napisał(a):co do pytań milionerowych to nowe zasady w których "jeśli [gracz] chce mieć 2 punkty - musi pokombinować by odpowiedzieć samemu" wprowadzają imho właśnie zbyt wiele kombinowania. a kombinowanie będzie się przejawiać zachowaniami takimi jak: odpowiadam na 9 sekund po informacji "pospieszcie sie, zostalo 10 sekund", albo tez mowie "a sory pomylilem sie nie a) tylko b)" tudziez częściej dopisuje "strzelam" mimo że wiem na pewno.
molderek napisał(a):możnaby też dodać losowe mieszanie odpowiedzi tak, żeby nie wystarczyło zapamiętać, że na dane pytanie odpowiedź jest a czy b (możliwe, że to już jest).
wilk napisał(a): Poza tym chyba nie rozumiesz faktycznie jak są przyznawane te punkty, co jest dość dokładnie opisane już w ogłoszeniach quizbotowych.
Wyjaśnię więc, punkta tracisz jeśli spełnione jest:
- masz swój szał
- wpisałeś !pomin
- pytanie zostało pominięte
PS. Masz jakieś skrzywienie kolejarskie? :P
wilk napisał(a):molderek napisał(a):kombinowanie będzie się przejawiać zachowaniami takimi jak: odpowiadam na 9 sekund po informacji "pospieszcie sie, zostalo 10 sekund", albo tez mowie "a sory pomylilem sie nie a) tylko b)" tudziez częściej dopisuje "strzelam" mimo że wiem na pewno.
Przecież już i teraz tak wiele osób gra. Nie widzę różnicy w tym co jest, a tym co według Ciebie może być.
wilk napisał(a):molderek napisał(a):możnaby też dodać losowe mieszanie odpowiedzi tak, żeby nie wystarczyło zapamiętać, że na dane pytanie odpowiedź jest a czy b (możliwe, że to już jest).
Od początku losowo przydzielane są literki. Napomknę tylko, że i mieszacze za każdym razem są mieszane z odpowiedzi.
molderek napisał(a):a reguła nie ma sensu, gdyż jej jedynym następstwem będzie to, że "w momencie gdy mam szał a nie znam odpowiedzi nie wpisuję !pomin tylko czekam aż pytanie samo się odpowie". i po co tak?
molderek napisał(a):wilk napisał(a):molderek napisał(a):kombinowanie będzie się przejawiać zachowaniami takimi jak: odpowiadam na 9 sekund po informacji "pospieszcie sie, zostalo 10 sekund", albo tez mowie "a sory pomylilem sie nie a) tylko b)" tudziez częściej dopisuje "strzelam" mimo że wiem na pewno.
Przecież już i teraz tak wiele osób gra. Nie widzę różnicy w tym co jest, a tym co według Ciebie może być.
ale dodatkowy punkt dodatkowo nagradza takie zachowania.
molderek napisał(a):no to ok, wiedziałem że jest tak w mieszaczu (zresztą wynika to wprost z nazwy: mieszacz ), nie byłem pewien czy jest i w przydzielaniu literek.
wilk napisał(a):Już i tak jakieś pół roku temu zmniejszyłem czas między automatycznymi podpowiedziami z 15s do 12s. Efekt tego jest taki, że dziennie ok. 150-200 punktów więcej zdobywaja gracze.
wilk napisał(a):molderek napisał(a):ale dodatkowy punkt dodatkowo nagradza takie zachowania.
Nagradza odgapianie?
Użytkownicy przeglądający ten dział: {[AI] Claude} i 0 gości