Statystyki quizowiczów

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o kanale, poznać historię jego powstawania, dowiedzieć się kto nim administruje i jaki jest regulamin, zobaczyć osiągnięcia naszych najlepszych graczy oraz sprawdzić globalny ranking Q-punktów, bądź poczytać kompendium wiedzy o quizach IRC-owych.

Polecenia: IRC, quizbot, statbot, funbot

Statystyki quizowiczów

Post#1 napisany przez wilk » niedziela, 27 października 2019, 04:05

Jeśli kogoś interesuje temat, to przygotowałem możliwość wygenerowania chętnym ich historii punktów quizowych (Q-punkty) od początku istnienia kanału.

Dostępne są takie metryki:

• pisanie premier quizowych
  • wygrywanie w quizbota
  • wygrywanie w quizach
  • połączone trzy powyższe
Statystyk za zabawy kanałowe brak, bo odbywają się one nieregularnie i niektóre nie są powiązane z datami. Brak także wykresu za pytania zamieszczone w bazie quizbota, bo nie rejestruję autorom poszczególnych zmian. Co prawda od 2014 zapisuję poszczególne wersje bazy, ale przetwarzanie nawet jednej zajmuje trochę czasu. Z grubsza możecie przyjąć, że jest to tyle samo punktów, co za pisanie quizów, bo w tym kierunku balansowałem oba rankingi.

Wykres za pisanie premier quizowych zawiera w sobie punkty za te pytania jakoby były już dodane do bazy quizbota, ale są to uproszczone obliczenia, bowiem:

• uznają quizy jako już dodane (a niektóre mogą nie być wciąż dodane - zaległości),
  • uznają wszystkie pytania z quizu jako dodane (co nie jest prawdą, bo duplikaty itp. czasem wylatują),
  • nie uwzględniają pytań dodanych do bazy bez quizów (a niektóre osoby nadesłały sporo pytań luzem),
  • w przypadku quizów milionerowych traktują, że każde pytanie ma zawsze 4 odpowiedzi,
  • w przypadku quizów familiadowych traktują, że każde pytanie ma zawsze 10 odpowiedzi,
  • gubione są części ułamkowe punktów po przecinku, które w przypadku bazy się kumulują na korzyść autora pytań.
Ponadto wykresy za wygrywanie w quizów nie zawierają punktu bonusowego za aktywność w quizach, który jest dodawany na samym końcu.

Moja historia na kanale od początku do dnia dzisiejszego wygląda tak:

Obrazek

Jeśli ktoś jest zainteresowany zrobieniem mu takich wykresów, to zapraszam do składania zamówień. ;) Można także zamówić porównanie z innym quizowiczem.
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Ostatnia wizyta: wczoraj, 18:39
Pytań w bazie: 16414
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Re: Statystyki quizowiczów

Post#2 napisany przez karramba » niedziela, 27 października 2019, 12:08

Chętnie bym zobaczył takie wykresy dla mnie :thumbup: :D :) ;)
karramba

Supergracz
Aktywista

Ostatnia wizyta: dzisiaj, 08:15
Nick: karramba
Pytań w bazie: 52

Post#3 napisany przez wilk » niedziela, 27 października 2019, 18:13

Twoje wykresy wyglądają następująco (skala czasu zachowana). Wykresu dla autorów premier quizowych nie generowałem, albowiem jest jeszcze pusty.

Obrazek

Obrazek
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Post#4 napisany przez wilk » środa, 30 października 2019, 00:28

Postanowiłem raz jeszcze wygenerować Twoje wykresy, tym razem dodając własny cień. O ile ja jestem techniczny i potrafię porównać wykresy o różnych skalach osi, to w ten sposób będzie jednak łatwiej dla wszystkich i przejrzyściej. Do kolejnych wykresów także będę dodawał własny cień, chyba że ktoś zamówi sobie porównanie do innej/innych osób.
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Post#5 napisany przez Julian » sobota, 2 listopada 2019, 22:54

wilku, wilku! Wygeneruj moje statki, plzzzzz! :>
Julian
Operator
Pisarz

Ostatnia wizyta: sobota, 11 marca 2023, 00:12
Nick: Julek
Pytań w bazie: 479

Post#6 napisany przez wilk » niedziela, 3 listopada 2019, 01:47

Oto Twoje statki! E-8 ;-)

Obrazek

Obrazek
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Post#7 napisany przez Julian » niedziela, 3 listopada 2019, 14:38

Pjękne! :) Dz :*
Julian
Operator
Pisarz

Post#8 napisany przez karramba » wtorek, 5 listopada 2019, 09:26

Ode mnie też podziękowania za wykresy ;) spóźnione trochę ---> ale lepiej późno niż wcale :P THANKS :)
karramba

Supergracz
Aktywista

Ostatnia wizyta: dzisiaj, 08:15
Nick: karramba
Pytań w bazie: 52

Post#9 napisany przez karolajn » wtorek, 5 listopada 2019, 22:05

To ja też poproszę :)
karolajn

Operatorka
Guru

Ostatnia wizyta: piątek, 17 listopada 2023, 16:32
Pytań w bazie: 3227

Post#10 napisany przez wilk » środa, 6 listopada 2019, 19:29

Julien napisał(a):Pjękne! :) Dz :*

karramba napisał(a):Ode mnie też podziękowania za wykresy ;) spóźnione trochę ---> ale lepiej późno niż wcale :P THANKS :)

Cała przyjemność po mojej stronie. :P

Ja te wykresiki dodam zaraz także do stronki O #QuizPL przy odpowiednich nickach. Na koniec roku je odświeżę raz jeszcze, by zamknąć półroczny cykl i ewentualnie co kolejne pół roku/rok będę je odświeżał.

Jak pisałem punkty za pytania w bazie nie są dodawane, ale można tutaj zastosować pewne uproszczenie, które zrobiłem i tym samym wygenerowałem Wam jeszcze raz wykresy za pisanie quizów oraz łączne. Otóż same quizy można potraktować jako osobne mini-bazy i dodać do punktacji. Nie jest to niestety pozbawione wad, bowiem:
  • powoduje to uznanie wszystkich pytań z quizu jako dodanych (co nie jest prawdą, bo duplikaty itp. czasem jednak wylatują),
  • uznanie quizów jako dodanych (a niektóre jeszcze nie są - zaległości),
  • nie są uwzględnione pytania dodane do bazy bez quizów, a niektóre osoby nadesłały sporo pytań luzem,
  • w przypadku quizów milionerowych traktuje, że każde pytanie ma zawsze 4 odpowiedzi,
  • w przypadku quizów familiadowych traktuje, że każde pytanie ma zawsze 10 odpowiedzi,
  • gubione są części ułamkowe punktów po przecinku, które w przypadku bazy się kumulują na korzyść autora pytań.
Niemniej myślę, że w ten sposób jednak lepiej będzie.

Ponadto wykresy za wygrywanie quizów nie zawierają ostatnio wprowadzonego punktu bonusowego za granie, który jest dodawany na samym końcu.

Z uwagi na te wszystkie ograniczenia zsumowanie kolumn „Baza” i „Premiery” z rankingu Q-punktów da lekko odmienne wyniki niż tutaj widoczne.

karolajn napisał(a):To ja też poproszę :)

A oto Twoje wykresy. Ha, chociaż Ciebie przegoniłem w quizbocie. :P

Obrazek

Obrazek

PS. No dobrze, to teraz musicie wywiązać się z Waszej części umowy za wykresy i napisać quiza. :P
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Post#11 napisany przez Julian » środa, 6 listopada 2019, 20:01

No to poczki! :>
Julian
Operator
Pisarz

Post#12 napisany przez wilk » poniedziałek, 11 listopada 2019, 20:50

Czemu nie, możemy kiedyś dać. Tylko sporo już tych poczków będzie w bazie. ;P

Po zastanowieniu wygeneruję jednak samemu te wykresy dla wszystkich Supergraczy (ci z koroną) i pododaję do tego tematu. Mają oni wystarczająco dużo punktów, by te podsumowania ładnie wyszły, a szkoda by taki pomysł przepadł z braku zainteresowania, bo niektórzy już się nie pojawiają na horyzoncie. Oczywiście wszystkich innych graczy w dalszym ciągu zapraszam do zgłaszania się.
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Post#13 napisany przez karolajn » wtorek, 12 listopada 2019, 09:35

Quiz o poczkach? Biere się!

A tak w ogóle już nie musiałeś tak swojej wyższości Quizbotowej nade mną podkreślać:D ale faktycznie widać różnicę.
Dzięki za wykres ;)
karolajn

Operatorka
Guru

Ostatnia wizyta: piątek, 17 listopada 2023, 16:32
Pytań w bazie: 3227

Post#14 napisany przez wilk » wtorek, 12 listopada 2019, 19:24

Nie chodzi o wyższość. Akurat w quizbocie dużo osób mnie przegoniło, bo odpuściłem na długo grę w niego, by ludzie nie mówili, że sobie pomagam podglądając odpowiedzi. Przegoniłem Cię tylko dlatego, że ostatnio częściej pojawiam się w top10, ale nie są to jakieś duże wyniki (mimo iż o 17 razy byłem więcej w top10, to w dalszym ciągu masz ok. 2000 punktów przewagi). Poczekaj na wykresy eggrodda. ;) Uznałem zaś, że bez odniesienia się do innej osoby trudniej o jakieś wnioski, bo co komu po kreseczkach na przeskalowanych dla niego wykresach, wybrałem więc siebie (w rankingu prowadzi eggrodd). Mniej rzucającego się koloru już nie mam. Poza tym wykresy generowane są za cały okres od początku kanału i widać dzięki temu kiedy ktoś zaczął grać i kiedy przestał. Jeśli chcesz skonfrontować się z inną osobą, to podaj nicka i zrobię Ci takie zestawienie.

Jak skończę robienie wykresów dla Supergraczy (a to łącznie ok. 160 wykresów, bo 22 supergraczy po 8 wykresów minus kilka, bo np. nie pisali quizów), to planuję też na jednym wykresie przedstawić kilka nicków i ich progres.

Wygenerowałem już dla: Areylena, atufka, beliahr, goniec_polski, litlegirl, shannon, _zztop_ (link)
Plus wcześniej: JulianTheKing, karolajn, karramba, wilk

Zostali jeszcze: dlv, eggrodd, gnite, kojotka, KrzS, rx, SyjaM_ka, Wakko, Witch, Yoel, Andrrew
Zostali jeszcze: gnite, KrzS, SyjaM_ka, Witch, Andrrew
Zostali jeszcze: gnite, Witch, Andrrew
Ostatnio edytowano piątek, 15 listopada 2019, 21:50 przez wilk, łącznie edytowano 4 razy.
Powód: update, wygenerowałem wszystkie wykresy dla Supergraczy
wilk (autor wątku)
Operator
Budda

Post#15 napisany przez karolajn » środa, 13 listopada 2019, 23:13

Halo, halo. Przecież żartowałam ;)
karolajn

Operatorka