Zaniedbałem ten temacik, a dodałem parę głupotek do Izomerka. Tego co do baru dodaję, a zgłaszacie mi czasem na priv/notes, to nie opisuję, bo nie pamiętam wszystkiego już (różne miody pitne, pizze itd.), ale wszystkie te propozycje naturalnie dodaję. O
!karta,
!kik czy
!zgaduje już dawno wiecie, więc nie opisuję. O
!czy/
!lub też już było na kanale i może ktoś zajrzał również w opis
funbota, gdzie wszystko ładnie opisałem.
Natomiast dodałem też takie pierdółki jak możliwość ustawienia liczby
oczek ścianek (;)) w kostce (gdy wpiszemy po prostu
!kostka, to rzuca zwykłą „d6”, jak podamy jakąś liczbę
!kostka X, to rzuca tyloma właśnie kostkami – „Xd6”, a jak podamy kolejną
!kostka X Y, to możemy wybrać ilość ścianek – „XdY”). Podając listę wyrazów w poleceniu
!wybierz bocik wybierze losowo jeden z nich, natomiast na potrzeby zabawy Literakowej (i nie skorzystaliśmy z tego, bo zagraliśmy każdy z każdym) dodałem na szybko polecenie
!pary, które podaną listę wyrazów (np. nicków) połączy w losowe pary. Z botem można się także przywitać, pożegnać i powiedzieć dobranoc na wiele różnych sposobów. Pojawiło się też polecenie
!tarot, które losuje kartę Tarota. Jest też polecenie
!md5 tekst do wyliczania skrótu podanego tekstu (jeśli chcecie jeszcze sha1, to jest dostępny moduł do eggdropa, a do innych rodzajów skrótów musiałbym poszukać już implementacji — chcecie? napiszcie).
Dodałem też kanałowy kalkulator – polecenie
!oblicz. Obsługiwane są takie
operatory i takie
funkcje matematyczne. Miejcie jednak na uwadze, że TCL w obliczeniach sprowadza wynik do postaci numerycznej takiej, jak podane wartości, czyli przykładowo „1 / 2” da nam w wyniku… tak – „0”.
Jeśli wynik ma być zmiennoprzecinkowy, to przynajmniej jedna z liczb musi być zmiennoprzecinkowa, czyli musicie podać „1.0/2” lub „1/2.0” (tak naprawdę, to dozwolona jest nawet sama kropka, czyli „1./2” lub „1/2.”). Miary trygonometryczne w radianach oczywiście. Stałych „pi” i „e” nie ma, ale można je sobie wyliczyć z „exp(1)” i „acos(-1)” lub „4*atan(1)”.
Od dawna nie mogę zabrać się też za dokończenie polecenia !skarb, które miałby generować losowe nazwy przedmiotów typu „potężny topór zagłady +5”. Ot taka głupotka.
Szczegóły:
IzomerJak macie jakieś pomysły na inne dodatki, to piszcie śmiało. Nie muszą to być tylko zabawy kanałowe, ale też jakieś przydatniejsze funkcje do wyliczania czegoś itp.
Edit:
OK, dodałem też niektóre stałe. Trzeba je jednak wpisywać dużymi literkami i dostępne są: E (liczba Eulera), PI (ludolfina), PHI (złoty podział), AU (jednostka astronomiczna), C (prędkość światła w próżni), G (stała grawitacji), LY (rok świetlny).