Ogłoszenia kanału #QuizPL

Wszystko co chcielibyście wiedzieć o kanale, poznać historię jego powstawania, dowiedzieć się kto nim administruje i jaki jest regulamin, zobaczyć osiągnięcia naszych najlepszych graczy oraz sprawdzić globalny ranking Q-punktów, bądź poczytać kompendium wiedzy o quizach IRC-owych.

Polecenia: IRC, quizbot, statbot, funbot

Ogłoszenie kanałowe [quizbot]

Post#226 napisany przez wilk » czwartek, 20 września 2018, 01:16

Jak wilk mówi, że zrobi, to zrobi. Nie trzeba mu przypominać co pół roku. Dodałem obiecany licznik przy puszczaniu serii pytań oraz poprawiłem, by argumenty konwertowało zawsze do postaci dziesiętnej. Teraz to będę już musiał zabrać się za dodanie reszty zmian. ;-)
wilk
Operator
Budda

Ostatnia wizyta: 34 minuty temu
Pytań w bazie: 16414
Lubię quizy: klasyczne (np. Dizzy)

Ogłoszenie kanałowe [www]

Post#227 napisany przez wilk » czwartek, 20 września 2018, 01:25

Ponieważ zbyt często ludzie szli na łatwiznę i używali domyślnych nicków Gracz_xxx, a nie można było się doprosić, by zmieniali na jakieś własne wymyślone, by rozsądniej wyglądali w statystykach, to wyłączyłem generowane nicki i teraz w bramce trzeba wpisać go samodzielnie (w przypadku starszych przeglądarek nie oferujących walidacji pól wysłanie pustego pola z nickiem wygeneruje jednak losową postać). Za to włączyłem, by przeglądarka go zapamiętywała, więc powinno wam go auto-uzupełniać lub podpowiadać przy wpisywaniu.
Wpadłem właśnie na pomysł i całkiem możliwe, że pojawi się tam przycisk losujący nick w oparciu np. o postaci filmowe lub z gier.
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [administracja]

Post#228 napisany przez wilk » niedziela, 21 października 2018, 21:50

Przekroczywszy 1000 punktów quizowych — Quizowicz beliahr dołącza do Supergraczy!
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [irc]

Post#229 napisany przez wilk » czwartek, 29 listopada 2018, 18:23

Po IRCnecie rozpleniły się od pewnego czasu irytujące spamboty (rzekomo związane z Freenode). Całe szczęście to ledwie 2-3 wejścia na dzień. Obserwuję je także na wielu innych sieciach i kanałach. Niektóre z nich sobie radzą używając specjalnych flag kanałowych, które sieci oferują lub kombinują przerabiając serwery, a inne wcale. Na IRCnecie takich flag nie ma (można co prawda założyć standardowe +s/p, które jest skuteczne na spamboty, ale to ukrywa kanał także przed normalnymi ludźmi oraz stronkami prowadzącymi statystyki) więc ochrona spoczywa na operatorach kanałów. Izomer sobie z nimi radzi wykopując je, gdy się ujawnią pisząc na kanale lub brutalniej w oparciu o bany dla gości z Wietnamu i innych egzotycznych krajów. Mamy też na kanale irc@ mh, który wyłapuje je i klinuje, choć to trochę walka z wiatrakami.

Jeśli chcecie, to przygotował on skrypt (dla irssi), który ignoruje lub wykopuje (operatorzy) osoby, które dopasują się do wyłapywanych tekstów, by nie przeszkadzały w graniu/rozmowach: https://github.com/mh-source/irssi-scri ... icknore.pl
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [rankingi]

Post#230 napisany przez wilk » czwartek, 29 listopada 2018, 23:43

Poprawiłem w rankingach (jeszcze nie wszystkich) widoczność Supergraczy. np. Q-punkty.
Ponadto rozszerzony został zakres grupy Quizopisarzy. Nie tylko 10+ premier quizowych (czyli ok. 300-500 pytań), ale teraz także 500+ pytań już w bazie quizbota. W efekcie tej zmiany do tej grupy doszli Spankin, _AdamS_ i Nooa. Niebawem uaktualnienie rankingów dla graczy w quizbota i quizy oraz utworzenie grupy Quizowygrywaczy.

Wszystkie poniższe osoby otrzymują automatycznie voice na kanale i mają dostęp do niektórych poleceń kanałowych. Obecny skład grup:

Supergracze
eggrodd, wilk, atufka, litlegirl, Yoel, _zztop_, dlv, KrzS, Areylena, JulianTheKing, karolajn, shannon, goniec_polski, gnite, SyjaM_ka, kojotka, rx, Andrrew, Wakko, Witch, beliahr

Quizopisarze (10+ quizów)
eggrodd, atufka, wilk, SyjaM_ka, litlegirl, kojotka, karolajn, KrzS, Wakko, marla, DeMetylen, Felcia, swierszcz, Andrrew, goniec_polski, shannon, delicja, Sielka, arasel, grabarz, Yoel, Ebo1a

Quizopisarze (500+ pytań)
eggrodd, atufka, wilk, SyjaM_ka, KrzS, litlegirl, kojotka, karolajn, Wakko, DeMetylen, Felcia, Andrrew, marla, Spankin, delicja, swierszcz, goniec_polski, Ebo1a, _AdamS_, Sielka, arasel, grabarz, shannon, Yoel, Nooa
wilk
Operator
Budda

Post#231 napisany przez wilk » wtorek, 4 grudnia 2018, 02:18

I tu w ogłoszeniach niech także będzie, że do wyników miesięcznych z listopada zostały przed resetem dodane punkty z obu quizów niepodległościowych.
Ten i ten a zabawa tutaj.
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [rankingi]

Post#232 napisany przez wilk » wtorek, 4 grudnia 2018, 02:22

Wyróżniłem w wynikach miesięcznych z quizbota osoby, które zdobyły tak dużo punktów, że trafiły do Top100 najlepszych wyników przykład. Jutro przygotuję jeszcze cały osobny post z listą tych wyników, choć Top10 z tych 100 jest już rekordach (Top100 też jest , ale tylko jako lista punktów tutaj).
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [funbot]

Post#233 napisany przez wilk » poniedziałek, 28 stycznia 2019, 18:12

Dodałem do polecenia !data możliwość podania przesunięcia czasowego np. !data +7d. Format przesunięcia to ±#w#d#h#m#s („#” to wartość liczbowa, „w/d/h/m/s” to odpowiednio tygodnie/dni/godziny/minuty/sekundy, zamiast „w/h” można podać polskie „t/g”, można podać tylko wybrane elementy, byle kolejność była od „w” do „s”).

Opis wszystkich poleceń: Izomer
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [skrypty quizowe]

Post#234 napisany przez wilk » piątek, 8 lutego 2019, 22:14

Wprowadziłem modyfikację do skryptu milionerowego. O ile literki do poprawnych odpowiedzi wybierane są w sposób losowy, to przy 4 opcjach do wyboru czasem trafia się niestety dłuższa seria takich samych (najdłuższe jakie widziałem miały bodajże 6 lub 7 takich samych z rzędu…), co psuło zabawę, bo gracze po zauważeniu serii zaczynali powtarzać poprzednią literkę, szczególnie, że quizy milionerowe mają zwykle 30-40 pytań.

Wyłączyć/włączyć tę funkcję można poprzez /mtryb mieszaj (domyślnie włączona) lub ustawiając w pliku konfiguracyjnym (gdy powstanie) Przemieszaj=0 lub 1.

Porównanie efektu zmian przed/po: Obrazek (klik) (oraz rozkład literek: A, B, C, D).

Skrypt do pobrania z poradnika.
wilk
Operator
Budda

Post#235 napisany przez wilk » środa, 20 lutego 2019, 22:57

Eggdropy serii 1.8.x są już co prawda od dłuższego czasu, ale wahałem się z aktualizacją, bo miały parę usterek, a i moduły seen/stats nie były do nich dostosowane (w sumie dalej mają problemy). Jedną z zalet nowych eggów jest natywna obsługa UTF-8 przez bota i TCL. Z racji tego, że pewien czas temu wziąłem się i zaktualizowałem bota, to włączyłem Wam, by akceptował polskie krzaczki w odpowiedziach. Nie ma tutaj specjalnej magii i dodatkowych wersji odpowiedzi — bot po prostu ucina ogonki, kreseczki i kropeczki w każdej odpowiedzi. Dotąd bot robił coś takiego dla stron kodowych ISO-8859-2 (Latin 2) oraz Win1250, lecz od dawna niemal każdy program do ircowania wysyłał już w UTF-8.
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [skrypty quizowe]

Post#236 napisany przez wilk » wtorek, 5 marca 2019, 20:47

Poprawiłem w skrypcie „Kola fortuny”, aby nie dało się uruchomić przypadkiem nowego /haslo w trakcie trwania obecnego, co też miałem w zwyczaju. ;-)
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [administracja]

Post#237 napisany przez wilk » poniedziałek, 1 kwietnia 2019, 22:33

Dzięki zmaganiom z quizbotem także i karrambie udało się dołączyć do Supergraczy — gratki!
wilk
Operator
Budda

Post#238 napisany przez wilk » piątek, 5 kwietnia 2019, 16:24

Dzięki naszym autorom quizów i luźnych pytanek baza quizbota powiększyła się o przeszło 3200 nowych pytanek! yay!
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [www]

Post#239 napisany przez wilk » czwartek, 12 września 2019, 17:53

Połatałem forum, by działało w końcu na nowym wspaniałym php7, bez potrzeby zmiany całego skryptu forum. Jeśli zauważycie jakieś usterki, puste strony, dziwne działanie, to zgłaszajcie mi proszę. Miejmy nadzieję, że przyszłe wersje nie będą już tak znacząco psuły aplikacji. Niebawem poaktualizuję wszystkie zaległości w postach i rankingach, a potem zobaczę co zrobić z galerią. Obrazek

Edit: Aha, w niektórych postach pojawia się termin „Quizowygrywacze” i dodane są ikonki. To elementy, nad którymi pracowałem i miały wkrótce się pojawić, aż nagle popsuło się forum. Dokończę to za jakiś czas i pojawi się o tym stosowna informacja.
wilk
Operator
Budda

Ogłoszenie kanałowe [funbot]

Post#240 napisany przez wilk » czwartek, 12 września 2019, 20:47

Zaległe ogłoszenia:

• Dodana została nowa gra kanałowa !oczko, która jest połączeniem gier Oczko/Blackjack, kostek i 7-11. Celem gry jest wyrzucenie sumy oczek równej 11 (12 i więcej to przegrana), które dają natychmiastową wygraną, sumy wyższej niż suma oczek wylosowanych przez bota (kolejność rozpoczynania gry jest losowa) lub też sumy równej 7 (ale tylko jako kombinacja 1+6/6+1 w dwóch pierwszych rzutach!) i które przegrywa tylko z 11.
  • Dodany tryb gry indywidualnej do !szyfr, !zgaduje, !oczko, które startujemy dodając „-” po poleceniu, np.
    !szyfr -
    . Gra taka nie odbywa się wówczas dla całego kanału (lub przeciw botowi), a tylko dla danego gracza.
  • Dodałem do kalkulatora możliwość definiowania własnych stałych czy fragmentów obliczeń — coś w rodzaju pamięci obliczeń. Niestety z uwagi na ograniczenia zapisywać je możemy jedynie pod nazwami liczbowymi.
    Aby zapamiętać wynik jakichś obliczeń zapiszcie np.
    ? def(1, sin(123) + cos(123))
    . Działa to też jak normalna funkcja i zwraca jednocześnie wynik tego obliczenia.
    Aby później przywołać wcześniej zapamiętany wynik użyjcie np.
    ? use(1) + 5 * use(2)
    . (pamięć nie jest zapisywana do pliku, więc restart bota ją kasuje)
  • Usprawniłem polecenie do wyliczania odległości Levenshteina, by obsługiwała nie tylko wyrazy a frazy. W tym drugim przypadku należy je rozdzielić znakiem „ | ”, np.
    !lev star trek | star wars
    .
  • Zapewne było też trochę poprawek.

Opis wszystkich poleceń: Izomer
wilk
Operator
Budda

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do O #QuizPL